Олія рапсова

Відео: Рослинні масла-види і огляд. Користь чи шкода рослинних масел? Корисні властивості

олія рапсова

  • Калорії, ккал: 899
  • Білки, г: 0.0
  • Жири, г: 99.9
  • Вуглеводи, г: 0.0

Відео: Ріпакова олія

В сучасних супермаркетах можна все частіше купити рапсове масло. Воно використовується сьогодні повсюдно, навіть у складанні дитячого меню. Це смачний і максимально корисний продукт, який вважається кращим з відомих рослинних масел.

З чого роблять рапсове масло?


Рапсове масло роблять з насіння ріпаку, який відноситься до сімейства хрестоцвітних. Це відома кормова і олійна культура. Обробляти ріпак почали ще приблизно за 4 тис. До нашої ери. Багато дослідників вважають, що батьківщиною ріпаку є Європа, а саме Великобританія, Швеція і Нідерланди. Однак інші дослідники приходять до висновку, що ця рослина спочатку вирощували в країнах Середземномор`я.

Ріпак став однією з перших культур, які були окультурені людиною. В Азії та країнах Середземномор`я рапсове масло використовували не тільки в їжу. Воно служило гарним джерелом освітлення, так як давало бездимний полум`я. В Європі ця культура отримала популярність в 18 столітті. Пізніше ріпак став вирощуватися в Польщі і Росії.

На сьогоднішній день рапсове масло за обсягами виготовлення є третім в світі, поступаючись пальмою першості лише пальмової і соєвого. Практично четверта частина виробництва зосереджена в Китаї. Основними регіонами з вирощування ріпаку в світі виступають Азія, Європа і Північна Америка. У багатьох країнах ця культуру вирощують як олійна. Використовується олію з ріпаку для приготування салатів, смаження, приготування маргарину. За смаковими якостями воно прирівнюється до оливкової олії.

Рапсове масло може бути рафінованим або нерафінованою. Унікальною характеристикою даного продукту виступає властивість надовго зберігати прозорість, що не набуваючи неприємного запаху. Рапсове масло не втрачає своїх властивостей навіть при п`ятирічному зберіганні.

способи отримання


Рапсове масло може бути отримано двома різними методами. це:

  • гаряче пресування. В даному випадку насіння ріпаку спочатку подрібнюють, піддають влаготепловой обробці. Після цього виконується віджимання і фільтрація масла. Таке рапсове масло, як правило, відрізняється темним відтінком (від зеленого до коричнево-червоного кольору), яскраво вираженим ароматом. Таке масло використовується в хімічній промисловості або годуванні тварин.
  • холодне пресування. Попередньо очищаються насіння, проводиться магнітна сепарація. Після цього виконується шнекове пресування з подальшою фільтрацією. Такі масла відрізняється найбільшим вмістом біологічно активних речовин і вітамінів.

Калорійність рапсового масла і його склад


Насіння ріпаку містить приблизно 35-50% жиру, 5-7% клітковини і 18-31% білка, який збалансований за амінокислотами. У 100 грам рапсового масла міститься 899 кКал. До складу масла входить величезна кількість ненасичених жирних кислот, які дозволяють знизити рівень холестерину в організмі і допомагають в регулюванні жирового обміну. Крім цього до складу масла з рапсу входять речовини, які мають стійкість до опромінення.

Користь і шкода рапсового масла


Шкода і користь ріпакової олії відомі, при правильному використанні в їжу воно дуже корисно. Олію з ріпаку багато полінасиченими жирними кислотами. Тому його вживання допомагає зміцнити стінки судин і запобігають ризик виникнення тромбів. Вважається, що людині достатньо вживати в день всього 1 столову ложку масла для насичення організму цими корисними жирами.

Крім цього до складу ріпакової олії входить ліноленова кислота. Завдяки цьому вживання олії покращує кровообіг, перешкоджає ризику виникнення інфаркту міокарда та інсульту.

Шкода рапсове масло може заподіяти якщо його використовувати для смаження. Смажити на цьому маслі не можна. Рапсове масло може втратити свої корисні речовини в процесі тривалого нагрівання. При нагріванні можуть з`явитися токсичні сполуки. Для того, щоб уникнути шкоди олію з ріпаку рекомендують вживати в холодному вигляді (НЕ перегріваючи вище 160º-C). Олію з ріпаку протипоказано при гепатиті, діареї, жовчнокам`яної хвороби та індивідуальної непереносимості.

Застосування рапсового масла


У кулінарії застосовувати рапсове масло радять в свіжому (холодному) вигляді. Воно є ідеальним варіантом для заправки салатів. Широко застосовується рапсове масло і в домашній косметології. Воно чудово живить, пом`якшує, зволожує і відновлює шкіру. Стерильне рапсове масло використовується у фармакології. З його допомогою готують спеціальні масляні розчини для ін`єкцій.

Цікаво знати


У Німеччині рапсове масло дуже часто використовується для виробництва дитячого харчування. Пов`язано це з тим, що в його складі міститься велика кількість корисних жирних кислот Омега-3 і Омега-6. Це масло не містить холестерин.


Внимание, только СЕГОДНЯ!
схоже