Пост посту ворожнечу, иль як харчуватися, щоб не грішити

Пост посту ворожнечу, иль як харчуватися, щоб не грішити

Ви хочете дізнатися, що не можна їсти в піст перед Великоднем тому, що хочете і гріха не набратися, і схуднути? Або сприймаєте час Великого посту, як розвантажувальну дієту, яка дозволить увійти в Світле Христове Воскресіння такий, прям, білою і пухнастою? Так от якщо пост по-вашому - просто вегетаріанство, тоді&hellip- «залиш надію всяк вхідний».

Компромісний пост по-католицькому


В принципі, християнство, розділене на католицьку і православну гілки, по-різному трактують поняття «пост». Латинська частина взагалі з хитринкою: можна сидіти в Храмі, тихо сопучи або похрапивая, поки Святий отець душу виливає перед паствою і Богом. А в пост допустимо дуже навіть не кволо поїсти. Правда, дозволено від пуза всього лише разочок в день, але це без урахування вечері і сніданку. Цікаво, а вечеря повинна бути до 18? Католицькі канони про це чогось мовчать ...

Крім поста, правда, є у римській гілочки ще і стриманість. А це прямо горе м`ясоїдам. Правда, «горе» це поширюється тільки на п`ятниці Великого посту і Попільну середу. Та й то, мова йде всього лише про м`ясо, а не про продукти тваринного походження. Ні, хитрі хлопці, католики!

Те індульгенцію собі надумали, коли можна грішити до смертних гріхів, а потім відкуповуватися. То в пост якесь «стриманість» затіяли. Причому, навіть в пост допустимо плювати на заборони в неділі, і в свята. нормально&hellip- Поки православні травичку їдять, католики, немов сир у маселко, купаються. І де тут божественна справедливість?

католицькі вольності


Але і це ще не все. У католиків «стриманість» від м`яса стосується осіб, які досягли 21 року. А цікаво виходить, особливо якщо католик живе в країні-Америці. Як День народження відгуляв, можеш починати пити пиво з горілкою і не їсти м`ясо. Зате будь ласка, закушуй на здоров`ячко печінкою, нирками та іншої тельбухами невинно убієнних тварин, включаючи їх же ріжки та ратиці. Так, дивні діла католицькі…

Ні, таки погодьтеся: не надто порядно виглядає католицизм навіть з точки зору постових заборон. Та й целібат - ні те, ні се&hellip- Від нього одні гомики-священики плодяться. Вже тата каються-моляться за дітей своїх мужеложних в рясі, а толку - мало&hellip- Ні, що б скасувати заборону на шлюб з нормальною бабою, так ось вперлися - целібат…

Ми розповідаємо так докладно про особливості поста по-католицькому лише тому, що, можливо, вам буде простіше дотримуватися релігійні канони, не порушуючи власних харчових пристрастей. Правда, паски доведеться освячувати тижнем раніше, ніж це зробить Русь православна. Але, в принципі, дух і букву релігійного закону заповіді. А це вже добре.

православне утримання


Так, що стосується православної гілочки, то тут не загуляла&hellip- Ні, з голоду не сконає, але ситно точно вже не буде. Особливо, якщо постити правильно. Звичайно, у католиків теж ніби в пост про вічне думати потрібно, але на ситий-то шлунок чого ж його напружуватися?

А в православ`ї не те що напружитися, відректися від кращого доведеться. Це, напевно, теж неправильно. Хто ж його знає, що краще - думати про Бога або мріяти про біфштекс? Але традиція є традиція. І якщо ви вирішили постити покладених 7 тижнів, тоді дізнайтеся, що ж потрібно робити. Отже, тут все, звичайно, серйозніше. Найсуворішу заборону поширюється на:

  • будь-яке м`ясо всіх тих, хто не плаває (з нутрією заминка - ніби й плавати вміє, та не дають їй, тому її теж, від гріха, не їжте);
  • будь-які субпродукти, які є внутрішніми органами тих наших братів менших, яким пощастить дожити до Великодня;
  • побічні продукти не убієнних в Великий пост тварин (ну, молоко, там, або сметанка з сирком, або яєчка, скажімо);
  • рибу і морських звіряток (крабики, кальмари, гребінці) їсти можна тільки по великих церковних свят;
  • з желатином будьте обережні: той, який роблять з агар-агар або водоростей, можна, а ті, які з свинок-корівок - не можна;
  • рослинне масло - тільки в свята та вихідні, та й то не завжди.

Так як же є у Великий піст?


Але якби тільки це! У перший понеділок і в Страсну п`ятницю їсти взагалі нічого не можна - тільки пити воду (не соки!) Та згадувати, як добре було раніше. Після голодного понеділка настане майже ситий вівторок, коли до водичці можна додати хліб. І то не дуже багато - на повний шлунок, кажуть, погано молиться.

Далі, в середу і четвер - дні сухоядением. Це означає, що з того харчового «достатку», яке залишилося після заборонного списками, потрібно їсти все в сирому вигляді.

І якщо ви розраховуєте на салатик з капустою з морквою, то як би не так! Построгать все можна, а ось заправляти - не можна. Бо ні середовище, ні четвер ніяке не неділя, коли дозволено рослинне масло з`їсти.



У п`ятницю вже можна побалувати нещасний шлунок гарячим - будь ласка, зваріть що-небудь. Тільки, цур без масла - не можна, так вже не можна. А ось в суботу і в неділю першого тижня Великого посту можете і готувати, і навіть маслечка з пляшки налити в вашу пісну їжу. До речі, в дні сухоядением можете лузати насіння, клацати горіхи і закушувати все це медом.

Але це тільки перший тиждень. А їх усього-то 7&hellip- Так ось, в інші 5 (про передвеликодній розмова особлива) в понеділок, середу і п`ятницю - сухоядением. У вівторок - неділя - гаряче без масла. У суботу-неділю - рослинно-жировий расслабуха.

Але і це ще не все. У будні, в пост, дозволяється їсти все разок в день, все інше годинка потрібно молитися. А у вихідні трапезувати двічі.

Ще 7 днів, і здрастуй, Пасха!


В останню передвеликодній седмицю з понеділка по середу - сухоядением. У Чистий четвер зваріть щось з маслом, і навіть випийте трохи вина (в пам`ять про Тайну Вечерю). Ну, а в Страсну п`ятницю найкраще взагалі поголодувати, в знак солідарності з страждання Христа.

У суботу на кшталт сухоядением, але порядні віруючі в цей день нічого не їдять. Зате в Свята Неділя&hellip-. Після святенницько-дієтичного «утримання» начитається супер-обжираловка: з м`ясом, горілкою і всім, що Господь пошле.

Ось так приблизно потрібно в пост харчуватися. По крайней мере, православним. Тому якщо такі харчові подвиги вам не під силу, можете приєднатися (хоча б візуально), на час посту, до католиків. Як не крути, а Бог один. І якщо вже вирішили віддати «Богу-Богове», щось не мучте шлунок, подаруйте йому свою душу. Головне - ВІРА, а що на столі - суєта. Живіть з Богом, дорога!


відгук експерта


Розмовляючи з постять різних мастей, я завжди дивувався тому, що люди просто не знають, що таке Пост! Відкриваю вам очі: піст - це не обов`язково не їсти м`яса. Піст - це спосіб через обмеження наблизитися до Бога. Якщо ви просто не їсте м`яса, молока, риби та яєць - це вегетаріанство. А піст - це покаяння, духовне очищення, спосіб уберегти себе від темних сил шляхом обмежень для плоті і молитви.

Моя колега вище досить точно вказала, що можна їсти, а що не можна. Я лише хочу нагадати, що далеко не всякий повинен катувати свою плоть на догоду церковним звичаям. Хворі, вагітні, люди похилого віку і діти можуть не обмежувати себе ні в одному продукті, тому що Господь сказав: «Милості хочу, не жертви». Нема чого жертвувати собою даремно, доводячи себе до виснаження і хвороб. Це - гріх чи не більш тяжкий, ніж поїсти м`яса в Велику седмицю! Тіло ваше дано вам Господом і не вам його псувати.

Почитайте Біблію, поштудіруйте Житія святих, загляньте в книги, які ці святі написали. Ви будете здивовані: Іоанн Златоуст говорив, що постити в разі тілесної слабкості можна, не змінюючи свого раціону! Молитва, рясна милостиня, ревне служіння Господу - той же пост. Нагадуємо, головне - зміцнитися у вірі, приборкати пристрасті. Приборкати тілесне на догоду духовному. А якщо ви просто м`яса не їсте - то це не піст, а дієта. Так і говорите, що ви на дієті, не треба до свого схудненню релігію приплітати. Це лукавство, а значить від Диявола!

До речі, відмова теж може бути різним. Ви можете тільки не їсти м`яса. А можете взагалі відмовитися від їжі. Суть не в тому, яку їжу ви смакуєте, а в тому, для чого ви її смакуєте. Який зиск від відмови від скоромного, якщо ви вишукувати в інтернеті рецепти пісних страв, не менше смачних, ніж м`ясні? Цим ви догоджаєте своєї жадібності до їжі, а значить, робите гріх обжерливості. Смертний гріх, між іншим!

Так що, будемо постити або будемо сидіти на дієті?


схоже